مدل AGILE (چابک)
این یک تکنیک تحلیل کسب و کار مدرن است که عمدتا در مدل Agile (چابک) استفاده می شود که در آن نیاز به تکرار برای جمع آوری، طراحی و اجرای یک پروژه وجود دارد. در این روش، الزامات از دیدگاه کاربران نهایی برای تدوین بهترین راه حل یا شیوه، جمع آوری می شوند.
مزیت:از آنجا که الزامات از دیدگاه کاربران تحلیل می شود، از این رو، نتیجه چنین تحلیلی بسیار کاربر محور و موثر است.
عناصر اصلی متد چابک
نقشها، اجزا و گامهای متعددی وجود دارند که از بخشهای اساسی متد چابک هستند. متد چابک، اصطلاحات مخصوص به خود را دارد.
1-یوزر استوری
از آنجا که الزامات از دیدگاه کاربران تحلیل می شود، از این رو، نتیجه چنین تحلیلی بسیار کاربر محور و موثر است. یوزر استوری به هر ویژگی گفته میشود که میخواهید محصولتان آن را داشتهباشد. یوزر استوری، اغلب روی یک کارت یا کاغذ چسبدار رنگی، یا استیکر نت مجازی نوشته میشود. یک یوزر استوری باید هدف خود را به شیوهای مختصر و صریح بیان کند. یکی از این مثالها را ببینید «به عنوان [نقش یا عنوان درخواست کننده]، من [یک ویژگی] را میخواهم تا [یک مزیت] را ایجاد کنم.» برای بازاریابی، یوزر استوری چیزی شبیه به این خواهد بود «بهعنوان مدیر بازاریابی، میخواهم به هر یک از مقالههای وبلاگ، یک آیکون فیس بوک اضافه شود تا از این طریق، خوانندگان را تشویق کنیم که مقالهها را با مخاطبان خود به اشتراک بگذارند.»
2-صاحب محصول (Product Owner)
صاحب محصول، فرد دوراندیشی است که برای خروجی نهایی پروژه برنامهریزی میکند. این شخص تصمیم میگیرد که پروژه شامل کدام یوزر استوری باشد و نتیجهٔ مورد نظر پروژه را به گروه اعلام میکند.
3- اسکرام مستر (Scrum Master)
اسکرام مستر یا رهبر اسکرام، مسئول موفقیت عملیاتی پروژه است. او برگزاری جلسات را تسهیل میکند، وظیفهٔ رسیدگی به اعضای تیم را دارد تا از مهیا بودن آنچه که برای انجام وظایف افراد لازم است، مطمئن شود و مراقب اجرای پروژه در مسیرمطلوب باشد.
4- تیم
شما به گروهی از افراد نیاز دارید که شما را در توسعه و انتشار محصولتان یاری کنند. تیم میتواند شامل نویسندگان، طراحان، مدیران خلاق، توسعه دهندگان، متخصصان اطمینان کیفیت و متخصصان داده باشد.
5-اسپرینت (Sprint)
یک اسپرینت به دورهٔ زمانی گفته میشود که در آن تعداد مشخصی از یوزر استوریها باید تکمیل شوند. تیم با شرکت در جلسهٔ برنامهریزی اسپرینت، تصمیم خواهد گرفت که یک اسپرینت مشخص، شامل کدام یوزر استوری باشد و اینکه چند اسپرینت لازم است تا پروژه تکمیل شود. طول مدت اسپرینت برای پروژههای نرمافزاری معمولا دو هفته است اما برای پروژههای بازاریابی ممکن است کوتاهتر باشد. زیرا بازاریابها اغلب از ابزارهایی مثل Marketo، ExactTarget, یا WordPressاستفاده میکنند تا کارها را سریعتر کرده و نیاز به کدنویسی را محدود کنند. این زیر-پروژهها اغلب در مدت کوتاهتری به اتمام میرسند.
6- بکلاگ محصول (Product Backlog)
بکلاگ محصول در واقع یک لیست کاری است. در محیط اسکرام، بکلاگ به مجموعهای از یوزر استوریها برای یک چرخهٔ اسپرینت مشخص گفته میشود. هر یوزر استوری در یک زمان تخمینی، تکمیل میشود و اولویتبندی یوزر استوریها، به عهدهٔ صاحب محصول است. بکلاگ محصول، موجب شفافسازی عملکرد پروژه میشود و نشان میدهد که آیا پروژه در مسیر مورد نظر حرکت میکند یا نه.
7- اسکرام روزانه
اسکرام روزانه یا جلسه روزانه، جلسهٔ کوتاه و ایستادهای است که با حضور همهٔ ذینفعان برگزار میشود. طول آن حدود ۷ الی ۱۵ دقیقه بوده و توسط اسکرام مستر، مدیریت میشود. هدف این جلسه، ایجاد یک گرد هم آیی کوتاه برای صحبت در مورد دست یافتههای روز قبل، و کارها و موانع پیش رو در همان روز است. اسکرام مستر از این جلسه برای حرکت دادن پروژه در مسیر مورد نظر و تعیین نحوهٔ عملکرد پروژه استفاده میکند و هرگونه مانعی را که از تکمیل به موقع پروژه جلوگیری میکند، تشخیص میدهد.
8- جلسهٔ گذشتهنگر
پس از تکمیل همهٔ بخشها و انتشار برنامه، برای ذینفعان پروژه خیلی مهم است که جلسهای داشته باشند و درمورد اینکه چهچیزهایی خوب بوده و چه چیزهایی در پروژهٔ بعدی قابل ارتقا است، به گفتگو بپردازند. حتی مشتری یا نمایندهٔ مشتری در شرکت شما (مثلا کارشناس فروش) بهتر است در این جلسه حضور داشته باشد.